روش انجام رگزنی | دکتر مجتبی معتمدی متخصص طب سنتی اصفهان
فصد خون | رگزنی در قدیم با استفاده از یک تیغ یا نیشتر انجام میگرفته است و پزشک هر نقطه از بدن را که تشخیص میداد، عمل رگزدن را با وسیله انجام میداد. امروزه این روش درمانی با پیشرفت تجهیزات پزشکی تغییراتی کرده است. همچنین علاوه بر پزشکان طب سنتی سایر پزشکان هم از فصد درمانی به عنوان یک روش درمانی استفاده میکنند.
در این شیوه درمانی ابتدا روش کار را برای بیمار توضیح میدهند و بعد فشارخون او را بررسی میکنند. در مرحله بعد پزشک در مورد داروهای مصرفی بیمار سوال میکند و بعد معاینه اولیه از یک سوزن برای وارد کردن کانول به داخل رگ استفاده میکند. همینطور از یک باند برای ثابت نگهداشتن سوزن روی دست فرد استفاده میکنند و دور دست فرد میبندد.
یک کیسه به کانول وصل است که برای جمعآوری خون گرفته شده، استفاده میشود. فصد خون با تیغ هم هنوز انجام میشود ولی ابتدا جای مورد نظر را با ماده بیحسی آماده میکنند و بعد دستیار پزشک با تیغ بیستوری استریل یک شکاف کوچک اندازه 2 تا 3 میلیمتر در رگ ایجاد میکند. درنتیجه با شگردهای خاصی خونریزی رخ میدهد. در کل عمل رگزنی اگر زیر نظر یک پزشک ماهر انجام شود، عوارض و درد خاصی ندارد.
دکتر مجتبی معتمدی متخصص طب سنتی اصفهان
بهترین متخصص طب سنتی اصفهان – دایرکتوری دکتر آف
فصد خون برای چه کسانی مناسب است؟
این عمل برای افراد گرم مزاجی که خصوصیات زیر را دارند:
- رویش زیاد مو
- رگهای متورم
- چشم و لب درشت
- استخوانبندی درشت
چه کسانی نباید انجام دهند؟
- افراد سالمند
- کودکان
- بیماران عفونی
- بیماران مبتلا به کمخونی یا اختلالات خونی
- افراد چاق
- سکنان مناطق سردسیر
- افراد مبتلا به بیاشتهایی
- بیماران مبتلا به ضعف معده و کبد
تذکر: کسانی که دچار سستی و ضعف بدن هستند برای عمل فصد خون مناسب نیستند.
عمل رگزنی در 64 ناحیه قابل انجام است که هر کدام برای یک بیماری خاص است که به روشی خاص هم باید خونگیری انجام شود. در کل فصد را در جاهای مختلف بدن میتوان انجام داد. رایجترین نواحی که این عمل در آنجا قابل انجام است مانند دست راست، دست چپ، پا، صورت، زیر زبان، گوش و بینی است.
نکات تکمیلی برای انجام فصد باید بدانید :
- بیمار خون بسیار داشته باشد(دموی باشد).
- در فصل بهار انجام شود اما پاییز و اواخر اسفند هم خوب است.
- مزاج بیمار سرد و بسیار خشک نباشد.
- در چندین مرحله خون گرفته شود.
- تیغ زدن به صورت مورب برای کسانی مناسب است که 1 یا 2 بار در روز این عمل را انجام میدهند.
- کسانی که مزاج سودایی دارد به فصدهای پی در پی نیاز دارند.
- کسانی که مزاج صفراوی دارند برای رگزنی مناسب نیستند.
- اگر قبل فصد اسهال، استفراغ و تعریق زیاد دارید، فصد انجام ندهید.
فواید انجام فصد و رگ زنی
پزشکان زیادی معتقدند با انجام عمل رگزنی از خیلی از مشکلاتی که در بدن نهفته است میتوان رها شد و در کنار آن فواید بسیاری دارد که ما به برخی از مهمترینها اشاره میکنیم :
- بیماران قلبی
- بیماران کبدی
- متعادل کردن سطح آهن
- بیماریهای خاص
- افراد دارای فشارخون بالا
- کاهش کلسترول خون
- انواع آرتروز
- سردرد و میگرن
- افراد مبتلا به پلیسایتمی
- بوی بد دهان
- برای دیسک کمر
- رفع بواسیر
- برای گرفتگی صدا
- مشکلات پوستی
- مشکلات زنان
بهترین زمان برای انجام فصد خون
در طب سنتی، زمان فصد از اهمیت بالایی برخوردار است. بهترین زمان فصد خون در فصول گرم و معتدل مانند بهار و پاییز است.همچنین، در روزهای بین طلوع تا غروب آفتاب و در زمانی که فرد گرسنه نباشد، توصیه میشود.
عوامل موثر بر زمان فصد خون چیست؟
سن، افراد مسن و ضعیف باید در فصول گرمتر و زمانی که بدنشان قویتر است، انجام دهند. مزاج، افراد با مزاج گرم و خشک باید در فصل بهار و افراد با مزاج سرد و تر باید در فصل پاییز فصد کنند. بیماری، برای درمان غلظت خون در فصل بهار و برای درمان فشار خون بالا، در فصل پاییز توصیه میشود.
عارضههای فصد خون
بهتر است که عمل فصد را در محیطی بهداشتی و تمیز انجام دهید. در غیر این صورت ممکن است با کبودی دست، درد، تورم، خونریزی، عفونت و تغییر رنگ در محل حجامت روبرو شوید. برای آشنایی بیشتر با باید و نبایدهای فصد، حتماً یادداشت زیر را مطالعه کنید.
کجا فصد خون کنیم ؟
اگر سلامت جویان به یک پزشک متخصص طب سنتی در یک مرکز معتبر طب سنتی، مراجعه نمایند احتمال وقوع این عوارض بعد از فصد خون به حداقل می رسد.
پزشکان حین و بعد از فصد با تکنیکها و تدابیر قبل از آن آشنا هستند بنابراین در مواقع اورژانسی می دانند که چه اقداماتی را باید انجام دهند و خطرات احتمالی را کنترل نمایند. در صورت رعایت نکردن اصول بهداشتی و ایمنی می تواند با خطرات جانبی و عوارض جدی مانند موارد زیر به همراه داشته باشد.
فواید فصد خون برای تمام کسانی که مشکلاتی در خون خودشان دارند مناسب است. اما گاهی لازم است که به مشکلات فصد غیر بهداشتی و ناسالم توجه شود. این مشکلات میتواند یقه بیمار را برای طولانی مدت بگیرند.
- عفونت: اگر تجهیزات استریل نباشد یا تکنیک های فصد به درستی انجام نشود، خطر عفونت وجود دارد عفونت می تواند خفیف تا تهدید کننده باشد.
- با این حال عفونت هم می تواند از عوارض نادری باشد در صورتی که مراکز درمانی که برای فصد خون انتخاب کرده باشید که دارای مجوز از وزارت بهداشت باشند بنابراین نگرانی از بابت انجام آن نخواهید داشت.
- خونریزی: خونریزی بیش از حد هنگام فصد می تواند به کم خونی، ضعف و حتی مرگ منجر شود.این مورد هم می تواند از اثرات فصد زیاد باشد اگر فصد خون در دفعات بیشتر از حد مجاز انجام شود و خونریزی های پی در پی اتفاق بیفتد عاملی می شود که برای بدن بیشتر مضر خواهد بود تا مفید.
- درد و ناراحتی: فصد خون می تواند یک روش دردناک به خصوص اگر توسط یک فرد غیر حرفه ای انجام شود.البته دردناکی آن چون یک برش سطحی است و عمیق نیست بنابراین آنچنان دردناک نخواهد بود.
- سرگیجه و ضعف: از دست دادن خون می تواند منجر به سرگیجه، ضعف و حتی غش شود.عوارضی مانند سرگیجه و ضعف را می توان با تزریق سرم جبران کرد. فصد با سرم به دلیل اینکه آب زیادی در ازای خون وارد بدن می شود به پاکسازی بهتر بدن کمک می کند.
- تشنج: در موارد نادر می تواند منجر به تشنج شود.
- آسیب عصبی: اگر به درستی و توسط یک فرد مجرب و با تجربه و زیر نظر یک پزشک متخصص انجام نشود ممکن است می تواند به اعصاب آسیب جدی برساند.
- واکنش های آلرژیک: برخی از افراد ممکن است به موادی که مورد استفاده قرار می گیرند در حین فصد خون، مانند الکل یا لاتکس، واکنش آلژیک داشته باشند بنابراین محصولات و موادی که درمانگران در مراکز فصد استفاده می کنند حتما باید از مواد درجه یک تهیه شده باشد.
شما می توانید فصد خون و رگ زنی را در مرکز درمان سبز زیر نظر بهترین متخصص طب سنتی اصفهان دکتر مجتبی معتمدی اصولی و با بهترین کیفیت انجام دهید .
نکات مهم در مورد فصد خون
برای استفاده از تمام فواید فصد خون، این عمل باید توسط یک متخصص طب سنتی مجرب انجام شود. از ابزارهای استریل و یکبار مصرف استفاده شود. محل فصد پس از انجام عمل به طور کامل پانسمان شود. بیمار قبل و بعد از آن به مقدار کافی آب بنوشد. و از مصرف غذاهای سنگین و چرب قبل و بعد از آن خودداری کند. بیمار استراحت کافی داشته باشد.