طب مزاجی | بهترین متخصص طب سنتی اصفهان

به نام خدا  | طب سنتی ایرانی یا همان طب اخلاطی یا طب مزاجی اینا اسامی مختلفی هست که داره، بر اساس تئوری اخلاطی بنیانگذاری شده است. تئوری اخلاطی میگه که همه‌ی موادی که داخل بدن هست ، غذایی که ما می‌خوریم تبدیل میشه به یک ماده‌ی واسطه‌ای یا حد واسطی به نام خلط . که اون اخلاط تبدیل به عضو میشن در بدن.

در این مکتب طبی این خلط به صورت چهار حالت از ماده که به نام‌های :
1-  دم یا خون با طبیعت گرم و تر،
2- بلغم سرد و تر
3- صفرا گرم و خشک و
4- سودا سرد و خشک در نظر می‌گیرند.

طب سنتی ایرانی | البته این را توضیح بدم که اینها چهار ماده نیستن چهار حالت از  یک ماده هستند. همون ماده‌ای که از تغییر و تحول غذا حاصل میشه و تبدیل به عضو میشه یا به قول معروف بدل مایتحلل. جایگزین اون چه که از بدن تحلیل میرود.

حالا اگر این ماده حرارتش بیشتر باشه و رطوبتش، خون. اگر سردتر باشه و مرطوب‌تر بلغم اگر گرمتر باشه و خشک تر صفرا و اگر سردتر باشه یعنی حرارت کمتر و رطوبت کمتر میشه سودا.

دکتر مجتبی معتمدی متخصص طب سنتی اصفهان 

بهترین متخصص طب سنتی اصفهان – دایرکتوری دکتر آف


بهترین متخصص طب سنتی اصفهان | طب سنتی ایرانی یا طب اخلاطی

خصوصیات انواع مزاج‌ ها

شما باید با خصوصیات انواع مزاج‌ ها به خوبی آشنا شوید تا مواد غذایی مناسب با مزاج خود را مصرف کنید. به عنوان مثال در جا‌های مختلف تبلیغات گسترده‌ای در خصوص مصرف ماهی و شیر به چشم خواهد خورد و بسیاری از مردم به این یقین رسیده‌اند که با مصرف شیر و ماهی سلامتی خود را تضمین خواهند کرد؛ اما این تنها در صورتی درست است که مصرف شیر و ماهی با مزاجمان سازگار باشد در غیر اینصورت در طولانی مدت برای شما مشکلاتی به‌وجود خواهد آمد.

مزاج صفراوی (گرم و خشک)

یکی از انواع مزاج‌ ها، مزاج صفراوی است. معمولاً افرادی که دارای مزاج گرم و خشک هستند، اندامی لاغر، استخوان‌بندی درشت، چشم‌های سفید و پوست این افراد به رنگ زرد متمایل است. افراد با مزاج گرم و خشک از گرما فراری هستند و معمولاً در فصل تابستان دچار عطش زیاد و خشک شدن دهان خواهند شد. برای افرادی با این طبع بهترین فصل زمستان است، لازم به ذکر است که این افراد معمولاً زود عصبانی می‌شود و خشم‌شان هم به سرعت فرو خواهد نشست.

افراد با مزاج صفراوی افرادی پر جنب و جوش، پر انرژی، باهوش و پر حرف هستند و تمایل به خوردن خوراکی‌های مانند ترشی، لواشک، سرکه، غذا‌های سرد (مانند خیار و کاهو) دارند، این افراد تمایل چندانی به خوردن شیرینی از خود نشان نمی‌دهند.

مزاج سوداوی (سرد و خشک)

افرادی که دارای مزاج گرم و خشک یا همان سوداوی هستند، معمولاً پوست سفید رنگی دارند و به شدت سرمایی هستند (در روز‌های سرد به سختی گرم خواهند شد). افراد با مزاج سوداوی تمایل بسیار زیادی به خوابیدن دارند و به همین دلیل بیشتر اوقات را احساس کمبود ضعف و انرژی خواهند داشت. افرادی که دارای مزاج گرم و خشک هستند از سرما فراری هستند و معمولاً در فصل بهار احساس راحتی دارند.

لازم به ذکر است که این افراد بسیار دقیق، منظم، محاسبه‌گر، دور اندیش و خیال پرداز هستند. افراد با مزاج سوداوی از نظر روانشناسی جز دسته درونگرا‌ها تقسیم‌بندی می‌شوند.

بهترین متخصص طب سنتی اصفهان |  طب سنتی ایرانی یا طب اخلاطی

مزاج دموی (گرم و‌ تر)

افرادی که دارای طبع دموی هستند، پوستی سفید و سرخ دارند و عموماً بدن‌های درشت و عضلانی دارند. این افراد نه با گرما مشکل دارند و نه از سرما بیزار هستند ولی تحمل سرما به نسبت گرما برایشان به مراتب راحت‌تر است. این افراد از قدرت بدنی بالایی برخوردار هستند و اشتهای زیادی هم دارند.

از جمله خصوصیات ظاهری این افراد می‌توان به رگ‌های برجسته دست اشاره کرد. افراد با مزاج گرم و‌تر استعداد بالایی برای ابتلا به بیماری‌های قلبی و همچنین فشار خون بالا را دارند.

مزاج بلغمی (سرد و‌ تر)

این افراد معمولاً چاق هستند و چربی‌های اضافی در بدن دارند. پوست افراد با مزاج بلغمی سفید و معمولاً مو‌های کم پشتی دارند. این افراد به نسبت سایر دسته‌های دیگر کمتر تشنه می‌شوند و دهنشان مرطوب است. یکی از مشخصه‌های اصلی این افراد خواب زیاد در شبانه روز است و افراد با مزاج سرد و‌تر معمولاً با همین ویژگی شناخته می‌شوند. این افراد از زمستان فراری هستند و بدترین زمان برای آن‌ها نیز همین فصل است.