از کجا بفهمیم چه مزاجی داریم ؟ | بهترین متخصص طب سنتی اصفهان
مزاج شناسی در اصفهان | در روانشناسی، مزاج (Temperament) یا همان خلقوخوی به تفاوتهای فردیای اشاره دارد که مبتنی بر ژنتیک اشخاص است و مستقل از یادگیری، سیستم ارزشها و نگرشها در نظر گرفته میشود. مزاج افراد، موضوعی است که در سنین پایین ایجاد میشود و قابل تغییر نیست؛ به نوعی، مزاج هر شخص ثابت است و بهعنوان عاملی برای رفتار و واکنش افراد در یک موقعیت در نظر گرفته میشود. این ویژگیهای فطری در نهایت به شخصیت افراد تبدیل میشود.
مزاج روشی است که ما به دنیا و موقعیتهایی که با آن مواجه میشویم، پاسخ میدهیم. تغییر در خلقوخوی ما که مفهومی ذاتی است و در طول زمان شکل میگیرد، میتواند احساسات و رفتارهای ما را در موقعیتهای مختلف تحتتأثیر قرار دهد.
این علم بهعنوان یکی از راهکارهای طب سنتی در ایران شناخته میشود که با استفاده از آن، پزشکان طب سنتی به درمان بیماریهای مختلف میپردازند. به عبارتی، اشخاص با استفاده از علم مزاج شناسی میتوانند به درک مزاج هر شخص بپردازند و در نهایت در تشخیص و درمان بیماری، آنها را یاری کنند.
دکتر مجتبی معتمدی متخصص طب سنتی اصفهان
بهترین متخصص طب سنتی اصفهان – دایرکتوری دکتر آف
انواع مزاج
مزاج شناسی در اصفهان | روانشناسان انواع مزاج در افراد را به ۴ دسته کلی تقسیمبندی کردهاند که عبارتاند از: مزاج گرم، مزاج سرد، مزاج تر و مزاج خشک. در نهایت، با ترکیب این چهار دسته، مزاجهای مرکبی تشکیل میشود که خلقوخوی اشخاص را مشخص میکند :
- مزاج سرد و تر (مزاج بلغمی)
- مزاج سرد و خشک (مزاج سوداوی)
- مزاج گرم و تر (مزاج دموی)
- مزاج گرم و خشک (مزاج صفراوی)
توجه به این نکته مهم است که برخی از افراد میتوانند ترکیبی از چندین مزاج را با هم داشته باشند که میتواند سبک شخصیتی آنها را مشخص کند. در ادامه به شکل جزئیتر به مزاجهای ذکرشده اشاره میکنیم و به شرح ویژگیهای هر کدام میپردازیم:
مزاج سودایی یا سرد و خشک
اصولا چهره تیره و پوست خشک و کمآبی دارند. غلظت خود آنها بالاست و معمولا دچار سوزش سر معده، گرفتگی عضلات پشت ساق پا، گرفتگی گلو، اشتهای کاذب و لکههای تیره پوستی هستند. اصولا در فصل بهار از نظر روحی و جسمی در وضعیت بهتری نسبت به پاییز هستند. از نظر روحی نیز مدام بیقرار هستند و خوابهای آشفته میبینند. طبق گفته متخصصان، اگر سبک زندگی و تغذیه آنها با مزاج درمانی اصلاح نشود؛ احتمالا دچار مشکلات روانی نگرانکننده میشوند.
مزاج بلغمی یا سرد و تر
چهره سفیدی دارند و پوست آنها سرد، لطیف و درخشان است. به همین دلیل گاهی به دلیل رطوبت زیاد پوستی، پوستشان بخصوص در زیر چشم و گلو چروک میخورد. تولید زیاد بزاق، احساس تشنگی زیاد، نرم و لطیف بودن گوشت بدن و رفلاکسهای معده مداوم از ویژگیهای معمول افراد بلغمی است. بسیار صبور و پرحوصله هستند، آرام حرف میزنند و حتی به آرامی کارهای خود را انجام میدهند.
خوردن ماست و دوغ برای آنها حس خوبی ندارد و وضعیت معمول خوشخوابی، افت حافظه، ادرار صبحگاهی کمرنگ و زبان با پرزهای تحلیلرفته و گاهی پوشیده از جرم سفید آنها را تشدید میکند. اصولا در فصل زمستان بیماریهای آنها زیاد میشود.
مزاج صفراوی یا گرم و خشک
گاهی چهره و سفیدی چشم آنها به زردی میزند. اکثرا بینی و زبان آنها خشک است و گاهی حس تلخی دارد. در حالی که عطش آنها زیاد است؛ اما اشتهای کمی دارند. به خوبی لاغر میمانند و حافظه عالی دارند. از آنجایی که تحریکپذیر هستند، خواب کمی دارند و متاسفانه زود عصبانی میشوند.
پوستی کدر و خشک و همیشه بدن گرمی دارند. به همین دلیل به سرما علاقه زیادی دارند. تمایل دارند سریع راه بروند و با عجله حرف میزنند. بیشتر بیماریهای آنها در فصل تابستان و بخصوص در سنین جوانی بروز میکند.
مزاج دَمَوی یا گرم و تر
اکثرا رنگ چهره، زبان و چشم آنها سرخ و هیکل قوی و درشتی دارند. معمولا کسل هستند و به همین دلیل خواب سنگین و زیادی دارند. قبل و بعد از خواب مدام دهاندره میکنند و حتما باید بدن خود را کشوقوس بدهند. بسیار اجتماعی و خوشاخلاق هستند و دوست دارند در جمع بگووبخند کنند.
شجاع هستند و مدیریت عالی دارند؛ اما مطالب جدید را به سرعت درک نمیکنند و گاهی هم زود فراموش میکنند. برخلاف مزاج صفراوی، مزه دهان این افراد شیرین است. گاهی ممکن است دچار خونریزی بینی و لثه شوند. اکثر اختلالات آنها در فصل بهار بروز میکند.
مزاج شناسی در اصفهان | در نهایت و همانطور که عنوان کردیم، مزاج میتواند بر سلامت جسمی و روانی ما، به شکلی مستقیم و غیرمستقیم اثرگذار باشد و مطالعات و داشتن دانش دراینباره، رعایت رژیم غذایی مناسب و مشاوره با متخصصان، میتواند این امکان را در اختیار شما قرار دهد تا سبک زندگی بهتری براساس مزاج خود داشته باشید.